U bevindt zich hier: HOME » STANDALONE PV-INSTALLATIE » De laadregelaar

De laadregelaar

Laadregelaar: stroomverzorging

Zonnevlam
Zonnevlam

Een betrouwbare stroomverzorging binnen een zelfstandige PV-installatie wordt geregeld door een zogenaamde laadregelaar. Dit apparaat is het verbinnende element tussen de zonnegeneratuur, de accu en de verbruikers. In essentie stemt de laadregelaar de spanning van de zonnegenerator af op de spanning van de zonne-accu's. Het bechermt de zoo-accu's tegen overbelading of ontlading.

Laadregelaar zonnepaneel schema

Standalone of autonome PV installatie
Standalone of autonome PV installatie

Beveiliging tegen ontlading

Solar panelen
Solar panelen

Bij geringe zoninstraling (en uiteraard in het donker) zakt de generatorspanning ,in zodat (zonder tegenmaatregelen) de accu via de zonnegenerator zou worden ontladen. Om dit te voorkomen moet een sperdiode worden gebruikt (voor zover die niet standaard in de laadregelaar is geïntegreerd). (bron: Zonne-energie, H.J. Geist)

Laadregelaar zonnepaneel

Bediening omvormer
Bediening omvormer

Een veelgehoorde foutieve aanname is dat de laadregelaar direct een verbinding met zonnepanelen heeft. Dat is niet zo: de (gekoppelde) zonnepanelen staan hun energie af aan een zogenaamde zonne-generator, die het omzet in zonnestroom. Deze zonnestroom wordt weer aangeboden aan de laadregelaar. Via een omvormer wordt de gelijkstroom weer omgezet in wisselstroom, zodat huishoudelijke apparaten daarop kunnen functioneren.

Laadregelaar: bron van informatie

zonverlichting
zonverlichting

Naast de bescherming van de accu's tegen overbelading en ontlading, verstrekt een laadregelaar ook waardevolle informatie over de staat waarin de gehele PV-installatie zich bevindt en eventueel kan het dienen als een meter met daaraan bijvoorbeeld gekoppeld betalingsinformatie, zodat bijvoorbeeld de electriciteitskosten van een verhuurde vakantiewoning doorberekend kunnen worden. (bron: Solar Generation 6, EPIA)

Meer onderdelen van de autonome PV installatie

  • Ontwerp

    Een groot verschil tussen een standalone en een netgekoppelde fotofolta sche installatie is het f...

  • Zonne accu

    De autonomietijd is die periode gedurende welke de voeding van de verbruikers volledig door de ac...

Dezonnepaneelexpert.nl

Heeft u interesse in zonnepanelen en wilt u gratis en vrijblijvend prijzen en documentatie ontvangen ?

Wij gebruiken cookies op deze website om de gebruikservaring te verbeteren Meer informatie