4 juni 2013: Lagere heffing Chinese panelen

75 % goedkoper geworden

Van 2009 tot en met 2012 zijn de gemiddelde prijzen van geïmporteerde zonnepanelen uit China met maar liefst 75 % gedaald. Wegens klachten en faillissementen van Europese zonnepaneelfabrikanten heeft de Europese Commissie een tijdelijke importheffing van 11,8 procent op de kale importprijzen van Chinese zonnepanelen geheven. (per donderdag 6 juni 2013).

11,8 procent importheffing

De tijdelijke importheffing van 11,8 % geldt voor een periode van 2 maanden. Binnen die periode zou door onderhandelingen tussen Europa en China het probleem opgelost moeten zijn. Mocht dat niet lukken, dan bestaat de kans dat de importheffing fors verhoogd wordt naar 47,6 %. De lagere heffing heeft te maken met de handelsbelangen van Europa ten aanzien van China.

De verwachting is niet dat het zover zal komen, maar dat handelsafspraken zullen worden gemaakt en dat prijzen zich zullen stabiliseren.

Effect voor consument in Nederland niet groot

Het effect van de importheffing op de Chinese import zonnepanelen is niet groot voor de gemiddelde Nederlandse consument aangezien het hier om een heffing van 11,6 % gaat over de kale (excl. btw, excl.winst) importprijzen (en niet consumentenprijzen).

Het betreft ook alleen de Chinese zonnepanelen die vanaf donderdag 6 juni 2013 zullen worden ingevoerd en niet voor de grote hoeveelheid panelen die reeds nu beschikbaar zijn.

Veel gebruikte andere zonnepanelen zoals uit Canada en de Verenigde Staten ondervinden geen enkele consequentie van de heffing.

Door de dubbele subsidie die in 2013 en deels in 2014 wordt verstrekt in Nederland blijft de aanschaf van een zonnepanelensysteem erg aantrekkelijk.Wij gebruiken cookies op deze website om de gebruikservaring te verbeteren Meer informatie