Ontwerp autonome PV installatie
Een groot verschil tussen een standalone en een netgekoppelde fotofolta sche installatie is het feit dat de opgewekte electriciteit die niet gebruikt wordt bij een netgekoppeld systeem aan het openbare electriciteitsnetwerk wordt geleverd, terwijl het bij een standalone versie opgeslagen moet worden in zogenaamde zonne-accu's. De overdag gegenereerde electriciteit is bijvoorbeeld pas 's avonds nodig om voor verlichting te zorgen. Ook bij regenachtige dagen en winterweer zal er een beroep moeten worden gedaan op de opgeslagen zonnestroom.
Stap 1: Bepalen van de energiebehoefte
Een essentieel onderdeel van het ontwerpen van een PV-installatie is het bepalen van de energiebehoefte voor nu, maar ook voor in de toekomst (stel de komende 25 jaar). Belangrijk hierbij is ook te kijken naar de mogelijkheden die er zijn om energie te besparen, zoals bijvoorbeeld het isoleren van een kruipruimte of het isoleren van spouwmuren. Hierdoor vermindert u de energiebehoefte en kunt u eventueel de capaciteit verkleinen of heeft u meer mogelijkheden tot uitbreiding in de toekomst.
Stap 2: Bepalen vermogen zonnestroomgenerator
Een zonnegenerator is in feite het apparaat dat het opgevangen c.q. gecollecteerde zonnelicht omzet naar zonnestroom. Het piekvermogen dat op een bepaald moment bereikt wordt (bijvoorbeeld in een situatie in de zomer waar het zonnelicht zijn grootste kracht bereikt en het langste op de zonnepanelen zal schijnen), bepaalt de capaciteit ofwel het vermogen dat een zonnegenerator maximaal moet kunnen verwerken. Een nog belangrijker ijkpunt is echter de inschatting van de dag dat de minste instraling wordt ontvangen: het vermogen van de zonnegenerator moet dusdanig zijn dat ook hier voldoende gewenste stroom kan worden opgewekt. Vanzelfsprekend is de bepaling van invloed op de gehele installatie.
Stap 3: Bepalen capaciteit zonne-accu
De accucapaciteit wordt in ampère-uur (Ah) opgegeven, het energieverbruik wordt echter in Wh opgegeven. Om de noodzakelijke accucapaciteit te bepalen delen we 1000 Wh door 24 Volt, waaruit de constante 41,66 Ah volgt.
Om een lange levensuur van de accu's mogelijk te maken, gaan we niet uit van 100 % benutting van de capaciteit, maar slechts van 30 tot 70 %.
Verlies op kabels en weerstanden
Het 'transport' van de zonnestroom tot en met de omvormer loopt via allerlei apparaten, kabels en weerstanden. Deze zorgen voor een zeker verlies qua vermogen. Dit moet meegenomen worden in de berekeningen en de bepalingen. Ook verbindingsdozen hebben een afzwakkend effect.