Gratis offerte

Snel en eenvoudig zonnepaneel offertes aanvragen?

Offertes aanvragen: hoe werkt dat?

 • STAP 1 U vult het online formulier in en klikt op verzenden (circa 1 minuut werk)

 • STAP 2 Uw online aanvraag wordt verspreid onder aangesloten installateurs

 • STAP 3 U ontvangt 3 tot 4 offertes via de e-mail welke u kunt vergelijken

 • Deze service is gratis en volledig vrijblijvend

Wat is overschaduwing

Overschaduwing is het gegeven dat er 'iets' (een object of laag) zit tussen het directe zonlicht en de zonnecellen van een zonnepaneel. Het kan dan om verschillende soorten obstructies gaan, zoals

Weinig schaduw hier

Weinig schaduw hier

 • andere gebouwen

 • dakkappelen, vlaggen, antenntes

 • andere panelen

 • bomen

 • afval & vervuiling zoals bladeren van bomen of stof

 • sneeuw & ijs

 • vervuiling van de zonnepanelenoppervlakte

Lagere opbrengst

De opbrengst van een serie geschakelde zonnepanelen ofwel een fotovolta sche pv installatie kan sterk verminderen door deze overschaduwing. Met name bij een laagstaande zon kunnen er - onverwacht - objecten blijken te staan tussen de panelen en de zon, zoals bijvoorbeeld bomen of dakkappellen van buren. Het ergst is eigenlijk overschaduwing indien het middag is, als de zoninstraling op zijn sterkst is.

Schaduw op de panelen

Schaduw op de panelen

Slechts 1 klein deel schaduw neutraliseert veel

Wanneer één enkel paneel van een string is overschaduwd, dan daalt de stroomsterke in en dus het vermogen van de string als geheel. Bij een groot aantal in serie geschakelde panelen heeft dit een ernstiger gevolg. Daarom moet bij het bepalen van de montageplaats niet alleen met de richting (azimut) rekening worden gehouden ,maar vooral ook met overschaduwing.

Verschillende soorten overschaduwing

 • tijdelijke overschaduwing

 • overschaduwing door andere panelen

 • locatiegebonden overschaduwing

 • door het gebouw zelf veroorzaakte overschaduwing

Tijdelijke overschaduwing

Onder tijdelijke overschaduwing verstaat we bijvoorbeeld gevallen bladeren of sneeuw. Belangrijk hierbij is de 'zelfreinigende' werking van zonnepanelen, dat wil zeggen: vanwege de hoek waaronder de panelen geplaatst worden bepaalt dat het vuil of tijdelijke bedekking door regenval er weer afgespoeld moet worden. Vanaf een hoek van zo'n 15 graden is het zelfreinigende effect meestal voldoende. Indien het gaat om een vervuiling van roet omdat men in een sterk ge ndustrialiseerd gebied woont, dan is het noodzaak dat de panelen vaker dan standaard worden schoongemaakt. Standaard bedraagt het verlies door vervuiling hooguit enkele procenten (in normale gebieden).

Schaduw op panelen

Schaduw op panelen

Overschaduwing door andere panelen

Overschaduwing door andere panelen doet zich voor wanneer de panelen onderling op de verkeerde afstand staan, voornamelijk wanneer ze staande worden ge nstalleerd. Naast berekeningen is het ook eenvoudig mogelijk door eerst de panelen los te plaatsen (of representatieve planken) en deze op belangrijke delen van de dag te observeren en zo te kijken of er geen schaduw over gaat vallen. Het continue verlies door schaduw van het ene paneel op het andere is groot en moet voorkomen worden.

Bij staand opgestelde fotovolta sche zonnepanelen is een hoek van 30 graden het beste voor de hoogste gemiddelde opbrengst. Indien deze plat (0 graden) opgesteld zouden worden, dan zou weliswaar de kans op overschaduwing verdwijnen, maar is er standaard 10 procent verlies ten opzichte van panelen die op 30 graden staan opgesteld.

Kans op schaduw op panelen bij lage zon

Kans op schaduw op panelen bij lage zon

Locatiegebonden overschaduwing

We moeten bij deze term denken aan schaduw die veroorzaakt wordt door objecten die zich in de directe omgeving van de zonnegeneratoren bevinden, zoals bijvoorbeeld kerktorens, bomen, flatgebouwen etc. Kleine bomen kunnen snel groeien, dus binnen enkele jaren kunt u onverwacht met overschaduwing te maken krijgen; houdt dat goed in gedachten in de bepaling van de locatie voor uw panelen of de beslissing om bomen in uw tuin te planten !

door het gebouw zelf veroorzaakte overschaduwing

Hierbij is sprake van schaduwen van objecten van het gebouw zelf, bijvoorbeeld een grote schoorsteen of schotelantennes of dakkappellen etc. Deze veroorzaken vaak 'diepe' schaduwen die veel opbrengstverlies veroorzaken. Het beste is ook om niet gebruikte objecten te verwijderen van het dak of gevel.

Dezonnepaneelexpert.nl

Heeft u interesse in zonnepanelen en wilt u gratis en vrijblijvend prijzen en documentatie ontvangen ?

Welkom!

Al ruim 14 jaar kunt u op Dezonnepaneelexpert.nl handige informatie en feiten vinden over zonne-energie, zonnepanelen en zonneboilers. Ideaal indien u zich aan het oriënteren bent. Naast deze informatie kunt u via deze website ook in 1 handeling tot wel 4 offertes op maat aanvragen bij zonnepaneleninstallatieurs in en buiten uw eigen regio. Alles kostenloos en volledig vrijblijvend.

Gunstig 21% btw terugvorderen

Door het Fuchs arrest heeft de partikuliere consument het recht om het volledige btw-bedrag terug te vorderen van de zonnepanelen die hij of zij heeft aangeschaft. Lees hier verder.

Energieprijzen 120%(!) gestegen in 15 jaar tijd en zullen blijven stijgen

Tussen 1997 en 2012 zijn de energieprijzen met 120% gestegen, een veelvoud van de inflatie in die periode. De verwachting is dat de komende jaren de energieprijzen wederom fors zullen gaan stijgen. Dat maakt het zelf opwekken van energie nog aantrekkelijker.

Huis met zonnepanelen is meer waard

Juli 2013: uit onderzoek van de TU te Eindhoven is gebleken dat een woning met zonnepanelen gemiddeld € 7.000 waardevoller wordt gevonden dan een woning zonder zonnepanelensysteem.Lees hier verder over het onderzoek.

BTW ondernemer of niet?

Recent is er door een uitspraak van het Hof van Luxemburg een extra mogelijkheid ontstaan waarbij een particuliere eigenaar eventueel de btw van de aanschaf en installatie van een PV-systeem mag terugvorderen. Deze gunstige ontwikkeling betekent dat een particulier maar liefst 21% minder geld kwijt is aan een zonnepanelensysteem. Overigens is het optioneel om hiervoor te kiezen, hoewel 95% van deze mogelijkheid gebruik maakt. Lees hier verder.